8 tipů, jak vybrat svatebního fotografa

vloženo 30. 8. 2017


Plánujete svatbu a nemůžete se rozhodnout, jakého svatebního fotografa oslovit? Za dobu, co se v branži pohybuji, jsem potkal celou řadu fotografů a spokojených i nespokojených klientů. Dovolím si sepsat několik tipů, jak fotografa vybrat, aby byli klienti jen spokojení a horší fotografové dostali důvod se zlepšit :-).

TIP 1 – Za fotografa mluví v první řadě jeho fotografie. Ale i focení!

To nejdůležitější jsou pochopitelně fotografovy výstupy. Prohlédněte si jeho portfolio, které má jistě na svých webových stránkách. Líbí se vám styl, kterým fotí? Nebojte se požádat, zda by vám neukázal i kompletní set fotografií z některé dřívější svatby. To vám řekne mnohem víc než výběr toho nejlepšího, co zas svůj život nafotil. Neřešte, jakým fotoaparátem fotograf fotí, ale jak s ním umí. Techniku řešte nanejvýš v její spolehlivosti – zda má fotograf i záložní foťák, náhradní paměťové karty a podobně. Bohužel to není u všech samozřejmost. V krizových situacích ale rozdíl mezi opravdovými profíky a těmi ostatními vyvstane. 

Další věcí je styl, jakým k samotnému focení přistupuje. Když to velmi zjednoduším, jsou dva druhy fotografů. První se snaží do fotografované scény co nejméně zasahovat a nechat věcem přirozený průběh. Svatebčané o něm takřka neví a on pak odevzdá fotky, ze kterých všem spadne brada. Druhý druh naopak rád fotografovanou scénu řídí a přetváří, aby fotky byly co možná nejlepší a nejkreativnější. Je tím pádem do značné míry moderátorem svatebního dne a ostatní věci se mu musí trochu podřídit. Odměnou pak mohou být snímky a scény, které by spontánně nevznikly. Oba přístupy mají své příznivce a krásné je, že vy si mezi nimi můžete vybrat, pokud se o tom s fotografem pobavíte a zjistíte, který je mu bližší. 

TIP 2 – Spolehlivost, komunikace a dochvilnost především.

Jedna věc je, aby se vám líbily fotografie a druhá, abyste je od fotografa vůbec dostali. Ano, narážím na spolehlivost, která spoustě lidem (fotografy nevyjímaje) chybí. Je smutné, jak často slýchám špatné zkušenosti s fotografy, kteří dělají mrtvého brouka, když se jim něco zrovna nedaří nebo prostě jen nestíhají. Jistě nechcete na fotografie ze svatby čekat půl roku v napětí, zda vůbec budou, když fotograf váš telefon zvedne jen když mu voláte z cizího čísla. Všímejte si, zda fotograf reaguje na emaily, poznejte se s ním osobně ještě před svatbou, informujte se o zkušenostech předchozích klientů atd. I přehlednost a kultura webové prezentace může napovědět. Zeptejte se také, zda je fotograf připraven na krizové situace, kdy selže část techniky nebo třeba před svatbou onemocní. Svědomitý člověk má ve výbavě i záložní techniku a v případě nemoci udělá vše, aby za sebe obstaral důstojnou náhradu a vy s tím neměli žádné starosti. Na svůj den D kolem sebe potřebujete lidi, na které je spoleh.

TIP 3 – S výběrem neotálejte.

Žádaní fotografové mají svatební sezónu plnou už na začátku roku. Neotálejte s rezervací svého termínu, obzvláště máte-li svatbu v nějaké atraktivnější datum. Poptávejte fotografy (i jiné svatební služby) co nejdříve, ať máte z čeho vybírat a nemusíte se spokojit s tím, co zbyde. Pokud i tak bude mít váš vysněný fotograf plno, zkuste se ho zeptat, zda by nedoporučil některého z kolegů, kterým věří. Amatéři si konkurují, profíci spolupracují. 

TIP 4 – Fotografa z nejbližšího města nebo druhého konce republiky?

Pokud požadujete rychlé nafocení obřadu a skupinek po něm, asi nedává smysl zvát fotografa z 200 km vzdáleného města. Pokud si však přejete nafotit celý svatební den a na fotkách vám opravdu záleží, proč se omezovat jen na „lokální zdroje“? Dobří fotografové jsou většinou zvyklí jezdit po celé republice i do zahraničí. Cena za dopravu už se ve finální částce ztratí a vy budete mít fotografa, kterého jste si vysnili.

TIP 5 – Nováčka, nebo fotografa s 30 lety zkušeností?

Nechci přehnaně paušalizovat, ale nejhorší bývají fotografové, kteří se honosí desítkami let praxe v oboru a fotografiemi vypálenými na DVD. Mnohdy si totiž nevšimli, že doba postoupila a služba, kterou nabízeli před 30 lety, už dnes ve stejné formě nestačí. Tedy aspoň vám pravděpodobně stačit nebude, když si čtete tento článek a chcete fotky co nejlepší. Na druhou stranu, nechat si svatbu nafotit od úplného nováčka je také riziko. Obě zmíněné varianty jsou však atraktivní nízkou cenou. Musíte zvážit, zda vám to za riziko horších (nebo i žádných) fotek stojí.  

TIP 6 – Specialistu nebo všeuměla?

Často je slyšet názor, že pokud fotograf fotí hodně různých žánrů, žádný nemůže umět skvěle. V některých případech na tom něco bude, ale rozhodně to neplatí absolutně. Je to asi jako byste odmítli operaci od špičkového světově uznávaného chirurga jen proto, že ve volném čase hraje tenis a je v tom taky zatraceně dobrý. Existují tací, kteří jsou dobří krajináři i svatební fotografové v jednom a pak i takoví, kteří fotí jen svatby a přesto žádná sláva. Mimochodem, focení svatby je takové vše v jednom – hodně reportáže s patřičnou dávnou portrétů a špetkou produktové i krajinářské fotografie :-).

TIP 7 – Rozsah služeb.

Fotografové nabízejí k focení svatby i řadu vedlejších služeb a produktů. Ať už se jedná o předsvatební focení, vytvoření fotoknihy, vytištění fotek na papír, uložení do ozdobné krabičky, vytvoření webové galerie a tak dále. Pokud jsou pro vás i tyto drobnosti důležité, může být právě jejich nabídka relevantní při rozhodování.

TIP 8 – Co ceny? Šetřit nebo zaplatit drahého fotografa?

Když se budete snažit, určitě seženete fotografa za pět tisíc na celý den, případně kamaráda, co ve volném čase fotí krajinky a svatbu zadarmo nafotí jako svatební dar. Ale stojí to za riziko, že se fotky nepovedou? Spočítejte si, kolik peněz dáte za ostatní položky ve svatebním rozpočtu (místo, hostina, šaty, …) a zvažte, jak moc jsou pro vás kvalitní fotografie důležité. Mnohdy od klientů slýchám, že fotky jsou to nejdůležitější, protože jsou skoro tím jediným, co ze svatby zůstane. Pokud je fotograf za svou práci a odpovědnost adekvátně odměněn, bude fotky dělat s větší pílí i radostí a vy to na nich jistě poznáte. 

Co jsem tu psal o fotografech by skoro přes kopírák šlo tvrdit i o svatebních kameramanech a hlavní myšlenky jsou aplikovatelné na kohokoli, s kým byste měli spolupracovat. Od spolupracovníků vždy chcete kvalitně odvedenou práci, spolehlivost a nikoli přidělané starosti. 

Snad tento článek trochu pomohl ujasnit si, co od svatebního fotografa chtít. Samozřejmě mě velmi potěší, pokud při výběru toho svého zvážíte i mou nabídku svatebního focení ;-).