Jak vybrat oblek na svatbu aneb o spolupráci s O'black

vloženo 22. 11. 2019


Mezi položky, které je před svatbou nutné zařídit, patří i oblek pro ženicha. Někteří zvolí konfekci, jiní sáhnou po kvalitním obleku na míru. Protože spolupracuji s českou značkou O’black, která se na šití pánských obleků specializuje, zeptal jsem se na pár věcí za vás. 

Je to již přes dva roky, co jsme s O’blackem fotili poprvé. Od té doby proběhlo přes osmdesát focení, během kterých mohu sledovat, jak firma roste a připravuje produkty pro více a více spokojených klientů. A nezřídkakdy přicházejí zákazníci právě s poptávkou na kvalitní svatební oblek. 

Je nějaký rozdíl mezi svatebním oblekem a oblekem pro jiné příležitosti (např. do práce)? 
98 % našich klientů chce svatební oblek využívat dále. Do práce, na společenské události, na svatby přátel atd. Tudíž rozdíl zde nehledejme :).

Máte v nabídce i celou řadu doplňků k obleku – kravaty, motýlky, manžetové knoflíčky atd. Které z nich by pánům v “den D” neměly chybět? 
Záleží na stylu svatby. Pokud se jedná o formálnější svatbu, tak zde by neměla chybět kravata nebo motýlek a třeba i kapesníček nebo manžetové knoflíky. Svatby na louce či ve stodole jsou zase co se týče oblečení uvolněné. Tam pánové volí většinou motýlka nebo nic.

Jsou nějaké typické nešvary, kterých se čeští muži na svatbách v oblékání dopouští? 
Nepadnoucí oblek černé barvy. Černý oblek pouze do divadla, na plesy a pohřby. Na svatbu volte raději tmavě modrou. A pokud nechcete investovat do nového obleku na míru nebo do konfekce a chcete využít starší, co máte doma, můžete si jej nechat upravit. Většinou mají pánové zbytečně dlouhé kalhoty a rukávy. I takové drobnosti dokáží dělat zázraky :).

Vidíte nějaký trend, kterým se pánský svatební oblek ubírá? Nebo je už desetiletí téměř neměnný a muž neudělá chybu, když si na svatbu vezme oblek (s trochou nadsázky) po dědečkovi? 
Desítky let se pánský styl obleku nemění. Mění se pouze střihy. Dnes jsou v módě italské střihy – užší střih saka a kalhot. Pokud ženich opravdu touží mít oblek po tatínkovi či dokonce dědečkovi, investice do jeho úpravy se určitě vyplatí.

Vím, že si zakládáte na osobním přístupu ke každému klientovi, což mi přijde velmi sympatické a sám jsem to už mnohokrát jako váš zákazník ocenil. Popište prosím čtenáři, jak u vás vypadá celý proces od první schůzky s klientem až po dodání hotového obleku. Jak dlouho to celé trvá? 
Většina našich klientů je na doporučení. Zbytek jsou lidé, kteří k nám přijdou z ulice a z internetu (Instagram, Facebook). V první řadě je potřeba si domluvit schůzku. S klientem se sejdeme buď na naší prodejně v Karlíně nebo za ním osobně přijedeme do kanceláře či domů. Základem je zjistit, na co oblek potřebuje, jak často jej nosí a kolik obleků již má. Dále jaké jsou jeho představy o barvě, střihu atd. Následně si klient vybírá podšívku do obleku, monogram (pokud chce), styl kapes, jeden nebo dva rozparky v zadní části saka a další detaily. Pak přejdeme na měření. Šijeme metodou „made to measure“, což je ve stručnosti zlatá střední cesta mezi konfekcí a oblekem šitým od nuly. Obleky u náš šijeme od 11.950,- a standardně dodáme do 18 pracovních dní. Expresně potom třeba do 8 dní.

V zimě moc svateb nebývá, naopak ale frčí maturitní plesy. Je dobré mít i pro takovou příležitost oblek na míru a má případně nějaká specifika? 
Upřímně, na maturitní plesy moc nešijeme. Studenti v tomto věku neinvestují do obleku na míru. Ale pro jejich tatínky už ano. Pokud ale pro studenta oblek šijeme, specifika nemá. Opět chce dotyčný oblek využít dále… třeba na vysokou školu či do první práce.

Fotíme spolu už několik let a neodpustím si proto jednu otázku pod pokličku vašeho byznysu. Jak důležitou úlohu hrají fotografie, které spolu tvoříme? Kde všude nacházejí uplatnění? 
Fotografie jsou pro náš obchod velice důležité. Klienti a hlavně jejich manželky a partnerky se fotografiemi inspirují. Vidí naši práci v celku, vzor daného obleku, košile nebo kalhot. Mohou se inspirovat kombinacemi jednotlivých barev a vzorů. Tohle u nás funguje dobře a fotky sklízí velký úspěch jak na našem e-shopu, tak na Facebooku a Instagramu.

Já to samozřejmě vím, ale prozradíte pro čtenáře tohoto článku, kdo jsou muži, které známe z o’blackových fotek? Jsou to profesionální modelové? 
Naše zásada již od začátku byla fotit naše klienty nebo kolegy, což se nám stále daří plnit. Naši Sales manageři, které z fotek dobře znáte, jsou toho důkazem. Rádi fotíme i s klienty. V příštím roce s nimi máme velké plány :).

V Praze na Karlíně máte krásnou prodejnu, kde si lze většinu sortimentu osobně prohlédnout. Je třeba se předem objednat na schůzku nebo může zákazník přijít kdykoli? 
Zákazník může přijít kdykoliv v naši pracovní dobu. Co se týče obleku, tak tam je potřeba se předem objednat, byť se občas stane, že přijde zákazník z ulice a jsme schopni ho naměřit ihned. S našimi Sales managery je to potom hodně individuální. Na prodejně mívají s klienty schůzky třeba už v 6 ráno nebo v 9 večer. Pro více zaneprázdněné klienty je taková možnost příjemný benefit.

Děkuji za vyčerpávající odpovědi na mé otázky a budu se těšit na další společná focení! Třeba i s klienty, kteří se o mladé české firmě O’black dověděli právě odsud :-). 

Na závěr přikládám krátkou galerii snímků z naší spolupráce, která není jen o svatbách, protože u O’blacku seženete pánské oblečení i pro jiné, méně formální, příležitosti. A až budu zase jednou s úsměvem tvrdit, že fotím skoro častěji chlapy než ženy, už víte proč!