Presety pro fotografy a podnikání v době koronaviru

vloženo 19. 3. 2020


V době psaní tohoto článku prožíváme nezvyklé období. Stav, který naše generace nikdy nezažila a dost možná už ani nikdy nezažije. Nesmí se cestovat za hranice a při pohledu na nebe chybí kondenzační stopy od letadel. Nikdo si není jist, jaký bude další vývoj. Pro mnohá podnikatelská odvětví je to období bez zakázek, bez příjmů. Pojďme na tom všem ale najít i pozitivní stránky a způsoby, jak jej co nejlépe přečkat.

Nečekejte ode mě vyjádření k šíření nákazy. Jsem zastánce toho, že podobné úvahy patří odborníkům, byť jako vystudovaný přírodovědec k nim mám možná blíž než epidemiologové vystudovaní sledováním televize. Dobré je, že odborníci často nevidí situaci tak černě, jak vyznívá v médiích. Doporučuji.  

Samotnému mě trvalo několik dní, než jsem se s tím vším smířil. Zrušená cesta na Island a další bohaté cestovatelské plány na celé jaro, než se naplno rozjede svatební sezóna. Zrušené zakázky za desítky tisíc korun, a to můžu být rád, že se (zatím) jedná jen o ty na zakázky chudší měsíce. Naštěstí i tak nějaké příjmy mám. Navíc si neodvážím žít bez finanční rezervy. Ani v době ekonomické prosperity totiž nevíte, kdy se vám rozbije auto nebo někdo ukradne fotobatoh. Pro některé kolegy to však může znamenat likvidační období. A možná je na tom i něco dobrého, když si společnost uvědomí, jak nebezpečné je vsadit na jedinou kartu a nemít plán B. Nebo dokonce žít na dluh a doufat, že vše bude vždy stejně dobré nebo lepší. 

Nemáte zakázky? Pojďme období karantény využít jako příležitost k práci, na kterou dříve nebyl čas: 

  • Dokončete všechny resty z minula.
  • Aktualizujte si webové stránky. A nebo si je vytvořte. 
  • Udělejte si pořádek v souborech na discích, zkontrolujte všechny zálohy.
  • Věnujte se svým sociálním sítím.
  • Místo práce pro běžné zákazníky nabídněte své know how začínajícím kolegům. Články, videa, pokec po Skypu… 
  • Zdokonalujte se v tom, co děláte. Naučte se s třeba s novým softwarem. Tutorialů na YouTube je k mnoha programům dostatek. 
  • Ale taky si trochu odpočiňte, podívejte na nové seriály a buďte se svými nejbližšími. 
  • Nestresujte se věcmi, které stejně neovlivníte.

Já se například začal učit s Adobe After Effects, abych v budoucnu dovedl při zpracování videa poskytnout i zajímavější efekty než doposud. Také jsem připravil systém pro prodej presetů do Lightroomu. Napsal si životopis, abych později nemusel, kdyby snad byl potřeba. A mnoho dalších drobností, které jsem dlouhé měsíce a roky odkládal, protože zrovna nebyly nutné. 

Co mohu v době karantény v rámci svého byznysu nabídnout já vám?

  • Své zkušenosti formou kurzů po Skypu.
  • Prodej presetů pro Lightroom a Photoshop.
  • Menší focení v přírodě (portréty, glamour, párové apod.) za dodržení určitých preventivních podmínek.
  • Naplánování focení do budoucna a prodej poukazů. 
  • Retuš fotografií. Střih videa. 
  • Máte-li restauraci, kavárnu nebo jiný podnik, lze nyní v klidu nafotit prostory bez lidí. 

Presety pro fotografy

Presety do fotografických editorů fungují podobně jako filtry na Instagramu (ale slovo „filtr“ v této souvislosti totálně nesnáším!). Jsou to balíčky jednotlivých úprav, zejména barevných korekcí, které ulehčí mnoho práce a dají základ finální úpravě fotky. Někdy dokonce stačí aplikovat pouze preset a je hotovo. Tvrdím, že kdo presety nepoužívá, ještě se nenaučil zpracovávat fotky efektivně. A nemusí to být nakoupené presety. Každý si je může připravit doma na základě úprav, které dělá u většiny svých fotek stejně. 

Nesou rukopis svého autora, což je největší důvod, proč jsem s jejich prodejem dlouho váhal. Volný čas v karanténě a skutečnost, že jsem spíš řemeslník než umělec, ale dala tomuto kroku zelenou. Vzal jsem 5 presetů, které používám na valnou část svých fotek. Všechny jsou velmi nenásilné a univerzální a při správném vyvážení bílé fungují na naprostou většinu fotek. Optimalizovány jsou pro Sony fotoaparáty, ale dobře fungovat jistě budou i na fotkách z jiných foťáků. Abyste měli jistotu, můžete mi poslat 3 své fotky a já vám ukážu, jak vypadají po aplikaci presetů. Vy se pak na základě toho rozhodnete, zda presety skutečně koupit.  

Vice info k presetům na této stránce.

Všem přeji, aby tohle složité období ve zdraví a pohodě přečkali. Ne každý má to štěstí, že se potýká pouze s nadbytkem volného času. Proto se snažme chovat zodpovědně, abychom nikomu nepřidělávali zbytečné starosti a všechno se brzy vrátilo do starých kolejí!