Na co nezapomenout, když se půjdu fotit

vloženo 14. 5. 2021


Domluvili jsme se spolu na focení a teď vymýšlíte, jak se na něj připravit, aby vám to na fotkách co nejvíce seklo. Co na sebe, jak se učesat, nalíčit, pánové oholit, zahojit pupínky atd. Přestože se spousta věcí dá doladit v postprocesu, je dobré na mnohé z nich myslet už před focením – práce bude jednodušší a výsledek ještě lepší. Pojďme se spolu podívat, co je skutečně důležité řešit a co se naopak dá s klidem pustit z hlavy.

Mluvím samozřejmě o foceních, která nejsou reportážní – čili o portrétech, párových, rodinných, glamour a tak dále. Zejména při focení jedné osoby na jejím oblečení a zevnějšku extrémně záleží. Jakmile se do fotky dostane osob více, důležitost každého jednotlivce úměrně klesá a pozornost diváka je zaměřena více na to, jak spolu všichni interagují – držení za ruce, vzájemné úsměvy atd. Ve výsledku to znamená, že pokud ke mně jdete na rodinné focení, nemusíte řešit každou drobnůstku. Naopak pokud půjde o glamour focení jedné slečny nebo byznys portréty jednoho pána, každý detail bude důležitý.

Nejdůležitější hned na začátek: Co na sebe?

Každý máme trochu jiný vkus a jiný šatník, proto tohle berte pouze jako mé doporučení a tipy, co se mně osobně líbí.

U párových a skupinových focení, kde jsou důležité i vzájemné emoce, považuji za klíčové, abyste se v oblečení cítili dobře. To je ve výsledku lepší, než aby oblečení sice perfektně padlo, ale vy jste v něm vypadali nesví.

Pokud jde o focení jednotlivců, můžeme si s tím víc pohrát. Při takových foceních vřele doporučuji vzít s sebou více různých variant a postupně je prostřídat nebo mít možnost změny, kdyby nás na místě něco zajímavého napadlo. V některých případech rád konzultuji oblečení už při domlouvání focení. Je skvělé, když mi pošlete pár návrhů – ideálně rychlé fotky z mobilu před zrcadlem, kde je vidět celá postava i s hlavou, abych si to dovedl dobře představit. Vybereme společně to, co vám sedne nejlépe a zároveň s tím jako fotograf dovedu dobře pracovat. Některé oblečení totiž může být krásné, ale nemusí tolik pasovat do stylu, kterým já fotím nebo umím fotit. Dobré je taky myslet na to, aby oblečení nebylo zmačkané a boty nebyly od bláta.  

Mužům sluší formálnější styl

Pánové neudělají chybu, pokud si vezmou košili s dlouhým rukávem a kalhoty, případně doplněné i o sako. Volnočasovější džíny a tričko také udělá spoustu parády. Je dobré vyvarovat se zbytečným vzorům a nápisům, v jednoduchosti je krása. V chladnějším období výborně poslouží kabát se šálou a základ hezkých fotek je na světě. 

Upřednostňujete-li však sportovnější oblečení oblečení nebo cokoli jiného, protože v saku to nejste vy, pak rozhodně přijďte v tom, co vystihuje váš styl. 

Ženy mají v oblékání více volnosti

U žen jsou možnosti značně rozmanitější. I zde za sebe doporučuji spíše jednoduché barvy a vzory. Kolikrát je jednobarevné tílko nebo šatičky výrazně vkusnější než oblečení plné nápisů, nedejbože obrázků. Má-li fotka vyjádřit ženský půvab, čili styl „glamour“, který fotím úplně nejraději, skvěle fungují například následující kombinace. Jednoduché spodní prádlo (ideálně černé nebo bílé) v kombinaci s čímkoli, do čeho se žena může schovávat. To může být košile, vytahaný svetr, šátek, možností je spousta. Chybu určitě neuděláte s bílým tričkem, tílkem a černými kalhotami nebo sukní. Doporučuji nebrat silonky, aby odstín nohou korespondoval se zbytkem těla. Zde je opravdu dobré projít šatník a poslat mi pár návrhů, které můžeme společně zkonzultovat a vybrat několik nejlepších kombinací.

Vřele doporučuji, ať už jste žena či muž, prohlédnout si dříve vzniklé fotografie v mém portfoliu. Můžete se jimi inspirovat a sami nejspíš brzy poznáte, co na fotkách funguje nejlépe.

Co líčení, vlasy, vousy…?

U pánů návštěva barbershopu před focením může být velké plus. Jen pozor na to, aby v době focení vaše pokožka nebyla podrážděná. Zejména pokud jste zvyklí se holit dohladka, doporučuji tak učinit minimálně den či dva před focením.

Dámy se ve většině případů skvěle nalíčí a učešou samy doma a necítím se dostatečně kompetentní jim v tom radit. Ale i tak si dovolím doporučení, že je lepší líčení zbytečně nepřehánět, neboť oprava přirozených nedokonalostí pleti bez make-upu je mnohem jednodušší než oprava špatně udělaného make-upu. Decentní líčení očí a přirozené rty se navíc hodí ke každému outfitu, na rozdíl od extravagantních výstřelků. Dále je dobré neexperimentovat s novými technikami líčení nebo nevyzkoušenou kosmetikou, stejně tak co se úpravy vlasů týče. 

Vizáž od profesionálů

Možností je také domluvit se s profesionální vizážistkou, která se o líčení a vlasy postará těsně před focením. Například Natálka Ernestová (Marielli studio) doporučuje v takovém případě dorazit nenalíčená a den před focením si umýt vlasy. Během hodiny před focením z vás udělá ještě větší bohyně, než jste zvyklé :-). A to jak ve svém salonu, tak u vás doma nebo někde v terénu. Vše je o domluvě, stejně jako focení samotné.

Včera mi na čele vyrostl beďar – co teď?

Žádnou paniku. Odstranit na fotce jakýkoli pupínek je pro mě otázkou chvilky a nejlépe uděláte, když úplně zapomenete, že tam je. Rušit kvůli tomu focení není třeba. Pro svůj dobrý pocit a sebevědomí ho můžete zkusit lehce zamaskovat.

Nehty – častý kámen úrazu

Pravděpodobně je můj názor mezi ženami nepopulární, ale velmi doporučuji mít na focení co nejpřirozeněji vypadající nehty (béžová barva, krátké až středně dlouhé). Poslední dobou často vídám obří, barevné, vzorované umělé nehty, které za mě nepůsobí hezky ani vkusně. Při bližším záběru na obličej je krásné, pokud se do fotky zakomponují i ruce, ale kvůli kýčovitým nehtům to kolikrát nelze a je to škoda. Druhým extrémem pak jsou nehty neudržované, ale s nimi se obvykle aspoň dá něco udělat v postprocesu.

Doplňky a rekvizity: vdechnou fotografiím spontánnost

Zejména jedná-li se o byznysové a lifestylové portréty, jsou naprostou nezbytností rekvizity, díky kterým na fotografiích nebudete na první pohled vypadat tak strojeně. Pohled na hodinky, nasazování slunečních brýlí, práce na notebooku, držení mobilu, pití kafe, držení nebo čtení časopisu a spousta dalšího. Jste-li realitní makléř, výborně poslouží klíče nebo desky v ruce, v případě truhláře zas nástroje z dílny. Některé z těchto věcí máme stále po ruce nebo se seženou v terénu, jiné je však dobré vzít cíleně z domova. Máte-li hezké auto, na které jste pyšní, proč ho do fotky také nezakomponovat? 

Za zmínku stojí samozatmavovací dioptrické brýle, které při dostatku světla mohou nečekaně zakrýt oči a fotografovaný působí trochu jako slepec. Chcete-li mít jistotu, vezměte si buď rovnou sluneční, nebo klasické čiré. 

Dalším druhem rekvizit jsou pak takové ty typické miminkovské, co se berou na těhotenská focení. Malé botičky, snímek z ultrazvuku apod. To už nechám na klientech, zda takové fotky chtějí a rád jim případná přání splním. Přijdete-li na rodinné focení s malými dětmi, pak jejich oblíbené hračky na rozptýlení také nejsou špatný nápad. U těch nejmenších navíc skvěle poslouží deka, aby šlo fotit i na zemi.

Zbytek se dodělá ve photoshopu

Některé věci určitě ano, ale je lepší na to nespoléhat. Pupínek na obličeji je snadné odstranit, ale už jsem se setkal i s přáním úplně předělat oblečení, aby klient nevypadal na všech fotkách ve stejném. Tak jednoduché to opravdu není a je lepší na podobné věci myslet předem.

Na závěr ale musím dodat, že nejdůležitější je stejně dobrá nálada a abyste se při focení cítili dobře. Hrotit každý detail na úkor vlastní pohody určitě není to, čeho jsem chtěl článkem docílit. Nakonec všichni zjistí, že je to vlastně sranda a focení tolik nebolí.

Tajný tip na úplný závěr

Ač to může znít potrhle, když se jde fotit skupina lidí, kde je většina členů tak trochu z donucení a otrávená, že se musí fotit, vezměte s sebou láhev něčeho silnějšího. Všichni, kdo neřídí, si to o to víc užijí a otrávenost opadne výrazně rychleji. Testováno na vlastní rodině.