Fotografování očí aneb O focení lidské duhovky

vloženo 7. 4. 2024


Fotografování lidské duhovky se za posledních několik let stalo fenoménem. Jednotlivci si nechávají fotit své oči, které z takového detailu dosud neviděli. Zamilované páry využívají této služby jako originálního dárku, rodiny si věší velké obrazy s očima všech členů do obývacích pokojů.

Vše začalo před bezmála 10 lety, v roce 2015, když jsem se více věnoval focení přírody a makrofotografii. Zkusil jsem poprvé nafotit detaily očí a napsal o tom blogový článek, který vzbudil dostatečný zájem na to, abych na focení očí postavil svůj první „umělecký“ projekt, nazvaný HUMAN EYE. V Praze, kde jsem studoval vysokou školu, jsem tehdy v rámci projektu nafotil 1836 očí. Objevil jsem se v televizi i v tisku a měl velkou radost, že se takové focení a jeho výsledky líbí. Po dvou letech jsem projekt uzavřel a dále nabízel focení očí jako běžnou zakázkovou tvorbu, stejně jako svatby, portréty či focení produktů.

Další roky jsem focení očí postupně zdokonaloval, ale podstatný zlom nastal až počátkem roku 2022, kdy se v zahraničních turistických destinacích začaly objevovat „stánky“ s nabídkou focení duhovek. Najednou přicházeli klienti, kteří podobnou službu hledali v Česku. To byl impulz, abych focení očí ještě více zdokonalil a začal mu opět věnovat více pozornosti.

Focení očí pro páry je nejoblíbenější a každý obraz originál

Ze všeho nejvíc fotím oči párům. Potkáme se na smluveném místě a během 15 minut obvykle máme nafoceno i probráno, jaká byla cesta. Více práce mě pak čeká s postprocesem doma. Na rozdíl od zmíněných zahraničních stánků neumím udělat takové fotografie na počkání, avšak troufám si tvrdit, že výsledek je o to kvalitnější.

Každý obraz je navíc úplný originál, protože veškeré grafické práce jsou ručně prováděné, žádné dosazování do jednotné šablony. Výsledek klienti obvykle obdrží do jednoho týdne od focení, vždy záleží na mém aktuálním vytížení.

Fotka oka může posloužit i pro irisdiagnostiku

Krom párů mají o focení očí zájem i jednotlivci, a to z nejrůznějších důvodů. Někteří jsou jen zvědaví, jak jejich oko vypadá, jiní jej využijí i pro irisdiagnostické vyšetření. Irisdiagnostika, také označovaná jako iridologie, je alternativní lékařská disciplína, která na základě detailního obrazu duhovky slibuje diagnózu zdravotního stavu jedince. Fotografie, které ode mě klienti získají, jsou velmi detailní a věrné a pro tento účel by měly dobře posloužit.

Fotí se i rodiny s malými dětmi a domácími mazlíčky

Velmi často na focení přijde celá rodina, abych vytvořil velký obraz všech očí, například jako dárek pro prarodiče. Možností, jak takový obraz udělat, je spousta a vždy se snažím vyjít vstříc různým přáním.

Úskalím jsou někdy menší děti. V naprosté většině případů se focení podaří, ale jednou za čas se objeví chlapeček či holčička, kteří se o krásu svých očí nechtějí podělit ani za slíbenu odměnu. Jako přes kopírák je to se zvířátky. Fotil jsem oči psů, koček i koní – obvykle to vyjde velmi dobře, ale zejména u neposedných pejsků je třeba více trpělivosti.

Obrazy očí se skvěle hodí i k tisku

Nedílnou součástí mé práce je i vytvoření fotoobrazů, pokud o ně má klient zájem. Dlouhá léta spolupracuji se skvělou tiskárnou v Pelhřimově a díky této spolupráci mohu slíbit kvalitní a prověřený výsledek i nižší ceny, než kdyby si obraz klient objednával sám. Nejčastěji celý proces probíhá tak, že se po dodání digitálního obrázku s klienty domluvíme na parametrech fotoobrazu a během pár dní už vytištěný obraz putuje přímo na jejich adresu. Vždy mě moc potěší, když poté dostanu fotky, jak obrazy visí na zdech vašich domovů! Fotografie, které vytvářím, jsou ve vysokém rozlišení a fotoobrazy mohou být tak velké, jak jen si přejete.

Zájemci mohou zakoupit i dárkový poukaz

Dárkové vouchery na focení očí jsou oblíbenou možností, co dát vašim milovaným. Jejich velkou výhodou je, že termín samotného focení můžete domluvit společně a přitom nepřijít o překvapení při darování. O voucher mi můžete napsat a jakmile budu u počítače, dostanete jej v elektronické podobě emailem. Poslouží tedy i v případě, že potřebujete dárek na poslední chvíli.

Nejčastěji se fotí v Praze

Focení nejčastěji probíhají v Praze, ale jednou za čas vyrážím i do jiných měst, když se najde více zájemců. Pokud se do Prahy nemůžete dostat, napište mi i tak a já se ozvu, až budu mít cestu do vašeho regionu. Občas takové možnosti oznamuji i na svém Instagramu. Nedávno jsem například takto fotil v Brně či Ostravě.

Moc děkuji všem dosavadním klientům za skvělou spolupráci a těším se na všechna nová focení!

 

Nabídka focení očí