Jak dobře vybrat fotoaparát

vloženo 7. 12. 2022


Čas od času se na mě někdo z přátel nebo klientů obrátí s prosbou o radu, jaký fotoaparát si koupit do začátku. Nabídka na trhu je opravdu pestrá a široká a každý má trochu jiné potřeby. Zdánlivě banální otázka je proto ve skutečnosti celkem oříšek. Podle čeho byste měli vybírat fotoaparát na konci roku 2022 a blízké budoucnosti?

Pokusím se především vyzdvihnout témata, která by vás při výběru měla zajímat, a otázky, na které byste se sami sebe měli ptát. Jedině to vás nasměruje správnou cestou ke konkrétnímu fotoaparátu splňujícímu vaše potřeby.

Potřebujete vůbec velký foťák? Co současné mobilní telefony?

Ještě před cca 10 lety bylo naprosto běžné uvažovat o malém univerzálním kompaktním fotoaparátu, co si s sebou budete brát na dovolené a fotit s ním rodinu. S nástupem a rozvojem smartphonů ale zmíněný segment levných kompaktů vymírá. A není se čemu divit. Takové foťáky nemají oproti mobilům žádné zásadní výhody a pochopili to už zákazníci i výrobci. Bavíme se tu o kompaktních fotoaparátech za jednotky tisíc, nanejvýše 20 tisíc korun. Zkrátka v cenové kategorii odpovídající mobilním telefonům.

V čem konkrétně jsou mobily lepší? Ohraná věta o tom, že nejlepší foťák je ten, jež máte zrovna po ruce, je ten nejsilnější důvod. Kvalita výsledných fotek už je srovnatelná, někdy i ve prospěch mobilů. Intuitivnost ovládání a okamžitá možnost sdílení fotek též hraje do karet mobilům. Za srovnatelnou nebo jen o trochu vyšší cenu dostanete kromě fotoaparátu i univerzální nástroj na desítky dalších činností, který budete mít neustále po ruce.

Z nějakého důvodu možná ale chcete mít svět mobilu a focení oddělený. Například proto, že si foťák půjčujete s více lidmi nebo jej chcete opečovávat a mobil vám stále padá z rukou. Sto lidí, sto různých potřeb. Každopádně alespoň zvažte, zda mobil není ten správný foťák právě pro vás – tipuji, že pro většinu z nás totiž je a i já, kdybych se focením neživil, bych nad touto cestou uvažoval.

Proč chtít „pořádný“ foťák a ne mobil?

Přečetli jste si předchozí odstavce a říkáte si, že od foťáku chcete něco víc? Třeba mít nad vznikem snímku větší kontrolu a rozumět všem parametrům, které se dají nastavit? Potřebujete fotit něco hodně specifického, co automatika mobilu nechápe? Máte ambice se focením v budoucnu třeba i živit? Zároveň jste ochotni se učit novým věcem, nosit s sebou větší a těžší techniku a investovat do toho více peněz (nejméně desítky tisíc korun)? Jste ochotni věnovat se i postprocesu fotek v počítači? Kývete-li hlavou aspoň u většiny otázek, pak dává skutečně smysl hledat v jiných vodách než jsou mobily. Větší foťáky budou tou správnou volbou pro vás.  

Zdůrazňuji však, že v takovém případě je žádoucí do focení dát nejen peníze za techniku, ale též se naučit tuto techniku používat a co nejvíce využít její potenciál. Při focení „na automat“ totiž ani z drahého foťáku nedostanete o tolik víc než z telefonů či levných kompaktů a z výsledků můžete být zbytečně zklamaní. Dražší sporák z nás taky šéfkuchaře neudělá. Důležité je i zpracování fotografií v počítači. Mobil to udělá kompletně za vás, kdežto foťák to nechá na vás. Předpokládá se, že to zvládnete lépe a chcete mít celý proces pod kontrolou. S tím se však ještě nikdo nenarodil a je třeba se to naučit. 

Pokročilejší kompakty vs. fotoaparáty s výměnnými objektivy

Většina pokročilejších fotoaparátů má výměnné objektivy, které dovolí mnohem větší kreativitu a rozšiřitelnost. Existují však i kompaktní fotoaparáty s jedním napevno přidělaným objektivem. Něco jako již zmíněné kompakty konkurující si s mobily, akorát osazené kvalitnějšími komponenty a tomu odpovídající cenovkou. Benefitem je zejména velikost a váha. Ocení je například fotografové, kteří chtějí něco malého a nenápadného, co mohou mít stále při sobě.

Pokud ale chcete do tajů focení naplno proniknout a ještě přesně nevíte, co vše budete od své techniky vyžadovat, doporučuji vyzkoušet si spíše fotoaparáty s výměnnými objektivy, které nabídnou širší možnosti. Můžete je koupit v setu s objektivem, stejně tak zvlášť tělo fotoaparátu a zvlášť objektivy. Objektivy často vyjdou na vyšší částky než tělo, na druhou stranu vám mohou sloužit desítky let a budete je moct používat i v budoucnu na novějších fotoaparátech. Technologicky totiž stárnou výrazně pomaleji než těla.

Zrcadlovky vs. bezzrcadlovky

Velice častá otázka, byť není tolik zásadní. Mechanismus se zrcátkem nebo bez zrcátka nemá žádný vliv na kvalitu snímků. Zrcadlovky jsou typické průhledovým optickým hledáčkem, zatímco bezzrcadlovky místo optického hledáčku mají druhý displej (ukrytý v hledáčku) nebo hledáček nemají. Je to modernější řešení, které výrobcům dovoluje dělat foťáky menší, rychlejší a snadněji integrovat nové technologie.

Ve zkratce lze říct, že novější foťáky jsou až na výjimky bezzrcadlovky. Zrcadlovky se postupně přestávají vyvíjet a vyrábět. S přechodem na řešení bez zrcátka si výrobci často vytvořili novější, modernější, bajonet k uchycení objektivu, takže je dobré brát v potaz jaké objektivy na daný fotoaparát lze pořídit. Objektiv značky Canon nemusí nutně pasovat na všechna těla této značky a podobně.

Spousta starších článků různě po internetu označuje bezzrcadlovky za „kompakty s výměnnými objektivy“, což si při uvědomění významu slova „kompaktní“ vcelku protiřečí. Často jsou popisovány jako nástroje pro amatéry nebo začátečníky. Nenechte se zmást, bezzrcadlovky nemusí být vždy nutně menší než zrcadlovky a už vůbec ne méně výkonné. Přítomnost zrcátka skutečně nemá na tyhle věci vliv.     

Jakou značku a systém zvolit

Když sáhnete po kterékoli z větších zavedených značek, neuděláte chybu. Aktuálně jsou na trhu nejsilněji zastoupené např. Sony, Nikon, Canon, Fujifilm, Panasonic a Olympus. Všechny moderní foťáky těchto značek jsou na velmi dobré úrovni a záleží spíše na tom, kterým parametrům přikládáte větší důležitost. Složitost ovládání je obvykle srovnatelná, jelikož u všech nastavujete prakticky to samé, jen jinými voliči a v jinak strukturovaném menu.

Pokud se bavíme o foťácích s výměnnými objektivy, je třeba řešit kromě vlastností samotného těla i nabídku objektivů, které jsou s ním kompatibilní, tj. systém, typický bajonetem, přes který se objektivy připojují k tělu. Výběr správného systému je naprosto zásadní a určí vaše směřování a možnosti na dlouhou dobu dopředu, neboť změna systému s sebou přináší velké finanční investice a učení nového ovládání (a to děláme neradi). Každá značka má obvykle svůj vlastní systém, někdy dokonce i více systémů (jeden pro menší čipy, druhý pro větší, případně jeden starý, druhý modernější atd.). Existují případy, kdy více značek sdílí stejný systém a mají tak navzájem kompatibilní objektivy (např. Olympus a Panasonic). Někteří výrobci objektivů (např. Sigma) dělají stejné objektivy s několika různými bajonety. 

Pokud zvolíte systém, který je na trhu už spoustu let, můžete typicky vybírat z velkého množství kompatibilních objektivů. Na druhou stranu si ale můžete zvolit úplnou novinku, na kterou bude pasovat pouze několik velmi drahých objektivů a budete si muset vystačit s tímto omezeným výběrem. Mezi některými systémy existují adaptéry pro rozšíření kompatibility, ale ty už mohou přinášet určité kompromisy.

Každý systém je uzpůsobený pro konkrétní velikost čipu (nejčastěji Full frame, APS-C nebo MFT). Podle velikosti čipu můžete odhadnout cenovou náročnost a velikost potřebných objektivů. Na menší čipy obvykle existují výrazně menší objektivy a bývají finančně dostupnější. Další věcí, podle které svůj systém můžete zvolit, jsou vaši přátelé a kolegové. Pokud totiž někdo z vašeho okolí fotí na fotoaparáty značky Nikon a vy zvolíte stejnou cestu jako on, může vám v ledasčem poradit a navzájem si dokonce můžete půjčovat objektivy.  

Na jaké parametry koukat při výběru toho správného modelu?

Vždy záleží na vašich požadavcích. Pro někoho je naprosto zásadní rychlost automatického ostření (např. pro focení dětí), pro fotografa krajin nebo statických objektů je to naopak nepodstatné a více ocení dynamický rozsah čipu a voděodolnou konstrukci. Pro dalšího bude relevantní řešit i schopnosti fotoaparátu v oblasti videa nebo to, jak pohodlně se drží a ovládá.

Pro porozumění některým základním parametrům těla i objektivu se můžete podívat na můj dřívější článek na toto téma. Dozvíte se tam mj. i co je hloubka ostrosti. To je totiž věc, která odlišuje mobily a velké foťáky snad úplně nejvíc.

Nebojte se bazarů

Cena nové techniky může jít do závratných čísel, nenechte se tím ale odradit. Pokud vyloženě netoužíte po technologických novinkách z poslední doby, koukněte se do nabídky použité techniky. Ušetříte tím spoustu peněz nebo si díky tomu dopřejete pokročilejší techniku či širší portfolio objektivů do začátku. Osobně nejčastěji hledám fototechniku na bazarech Bazoš, Paladix a Facebook Marketplace. Na těchto místech kupujete bez prostředníka, ale existují i bazary provozované většími prodejci fototechniky, kde obvykle nakoupíte o trochu dráž výměnou za větší záruky.

Hledejte si informace na internetu i jinde

Focení je velmi rozšířená záliba, díky čemuž existuje nepřeberné množství internetových magazínů a youtubových influencerů. Z poslední doby takřka neexistuje fotoaparát nebo objektiv, na který byste nenašli hodnotící článek nebo video. Stejně tak najdete tisíce videí a článků v nejrůznějších jazycích včetně češtiny takřka na cokoli okolo focení. Najít dostatek informací nikdy dříve nebylo jednodušší.

Pokud nechcete hledání obětovat tolik času, můžete se stavit na konzultaci v některé z velkých prodejen fototechniky (např. Fotoškoda nebo Megapixel), případně oslovit zkušenějšího fotografa a pobavit se s ním o vašich přesných potřebách (i já nabízím podobné konzultace).

Čím více informací nasajete, tím lépe se rozhodnete při výběru vašeho foťáku. A bude-li váš první, pak nejspíš až jeho používáním zjistíte, co je pro vás SKUTEČNĚ důležité a příště už budete přesně vědět!